Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comПреди десет години по време на пътуване в Близкия

...
Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comПреди десет години по време на пътуване в Близкия
Коментари Харесай

Сиймур Хърш: Мистерията от 7 октомври в Израел - множество въпроси остават без отговор

Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Преди 10 години по време на пътешестване в Близкия Изток, брачната половинка ми и аз вечеряхме пица в йерусалимски хотел дружно с американски публицист и фотограф, който таман се беше завърнал от журналистическо посещаване в град Газа. Водещ от една от американските телевизионни мрежи и неговата брачна половинка се причислиха към нас. Журналистът-фотограф в някакъв миг си замени думи на арабски със сервитьора и този диалог накара господин на междинна възраст с костюм и вратовръзка, който вечеряше самичък, да се приближи към нашата маса и да попита дали може да се причисли. Обясни, че е американски офицер от военното разузнаване, полковник, назначен в американското консулство в Йерусалим и задачата му е да дава сведения за Газа. Единственият проблем, както ни сподели, е, че няма право да върви в Газа и по тази причина, когато чул журналиста да приказва за визитата им там, изискал да научи повече.

Поканихме го да се причисли и полковникът получи на процедура брифинг за лишенията и отчаянието, които репортерите бяха открили там.

Газа и Хамас – ислямската формация, която ръководи територията от 2007 година – и до през днешния ден са неразбираеми и объркващи тематики. Защо Хамас провежда рейда в ранното утро на 7 октомври в поредност от неохранявани кибуци в южната част на Израел?

Ние в медиите не знаем цялата история. Премиер-министърът Бенямин Нетаняху не споделя нищо по отношение на неуспеха на Израел да отбрани жителите си, без значение че голям брой водещи генерали обществено се извиниха за пропуските си, а Хамас упорства, че задачата, която е разрешил, е имала за цел само пленяването на израелски бойци, които да бъдат употребявани за възможна замяна на пандизчии. Дейците на Хамас започнаха интервенцията рано сутринта на 7 октомври, взривявайки неохранявани огради, които разделят Газа от Израел.

Хамас също по този начин съобщи, че голямата част от хаоса е била породена от други терористични групи и от потърпевши поданици на Газа, които са се втурнали през разрушените врати и огради, без да има израелски бойци, които да ги спрат. Широко публикувана е информацията, че Израел, по самодейност на министър-председателя Бенямин Нетаняху, е финансирал Хамас с предоставени от Катар средства, вярвайки, че мощен Хамас ще направи малко евентуално решението за две страни, към което от дълго време се стремят някои хора във Вашингтон.

Днес сме тук. В момента Израел е в развой на преобразяване на град Газа в отломки, посредством непрестанно бомбардиране, като възнамерява и наземна инвазия в близко бъдеще. Добре осведомен американски държавен чиновник ми сподели, че управлението на Израел обмисля да наводни обширната система от тунели на Хамас, преди да изпрати там войските си, огромна част от които са имали единствено няколко седмици тренинг в маневри и съгласуваност, нужни за нашествието. Подобен акт може да значи, че Израел е бил подготвен да отпише заложниците, които към момента са в заплаха.

Къде са заложниците, чийто хипотетичен брой е над 200, е отворен въпрос. Израел приказва единствено за завършек на режима на Хамас, а Хамас досега е освободил четирима заложници. Двама възрастни израелци са били освободени през вчерашния ден, като не е известно да са отправени някакви претенции.

Освобождаването е било второ сходно в границите на три дни. Първото включва двама американци, майка и нейната щерка в тийнейджърска възраст, които наподобяват в положително здраве. И четиримата са предадени на Международния комитет на Червения кръст. Американският представител на властта ми сподели, че израелското управление чака скоро да последват още освобождавания. Те могат да бъдат знак, че водачите на Хамас се усещат притиснати от непрекъснатото бомбардиране, което се счита от всички за предшестващо пълномащабна наземна офанзива на Израел. Те могат да бъдат също и знак, че Хамас няма да разреши израелските бомбардировки да диктуват неговата заложническа политика. Имало е секретни диалози за освобождението на по-голям брой израелски пленници, откогато първите камиони с помощи от Организация на обединените нации започнаха да идват от Египет в южна Газа, където ги чакаха близо милион гладни и жадни бежанци.

Цялата пратка с помощи е трябвало да бъде доставена непосредствено на представителите на Червения кръст, които към този момент са в град Газа, ми сподели американският източник, „ само че египетските чиновници на Организация на обединените нации желаеха дял от нея, а също и Хамас “. Той ми сподели, че след дълги диалози в края на предходната седмица договорката е била уговорена. Разпределението на стоките ще бъде оставено в ръцете на чиновниците на Червения кръст в град Газа, а Хамас ще изпрати своя дял, сподели представителят, на своите бойци „ в тунелите с техните фамилии. Останалото ще отиде при доближените “ – което ще рече висшите членове на управлението на Хамас. В подмяна Хамас ще освободи още 10 заложника, когато стане самото прекачване на стоките. Не е известно дали измежду заложниците, които ще бъдат освободени, има американци.

Представителят, който разказа предвижданата договорка, не знаеше за какво ангажимента се е провалила. Не одобряваше алчността в цялата работа. „ Египтяните и палестинските фракции се бореха за филантропичните артикули, до момента в който нуждаещите се, които живеят без чиста вода и храна, ще продължат да страдат “, сподели ми той.

Едно съществено затруднение, което не беше разисквано обществено след офанзивите на 7 октомври, е, че бригадите Ал-Касам, военното крило на Хамас, не са били единствените нападатели, нито единствените, които са взимали заложници в деня, когато в нападнатите кибуци и села в продължение на най-малко осем часа не е имало наличие на израелската войска.

Американският чиновник ми сподели: „ Ние знаем, че е взела участие и бригадата на Мъчениците от Ал-Акса. “ Той имаше поради палестинската въоръжена формация, която беше оповестена за терористична организация от Съединените щати, Израел и Европейски Съюз, както и голям брой други страни в света. (Хамас също беше оповестена за терористична формация от Съединени американски щати и Европейски Съюз.)

„ Бяха ли сюрпризирани цивилните ръководители на Хамас от офанзивата? Не. Тя дълго е била планувана и координирана. Другите луди с терористична история бяха привлечени да обединят сили. Дали са очаквали триумф? Не. Дали атакуващите сили са направили явни зверства? Да. Било ли е ненадейно за Хамас? Не. Всички участници бяха оповестили желанията си и го потвърдиха с тактиките си през последните 20 години. Ще реагира ли Израел и ще унищожи ли Хамас? Да. Оправдано ли ще бъде това? Беше ли целесъобразно основаването на Еврейска страна? Отговорът на всеки човек на втория въпрос дава отговор и на първия. “ Представителят продължи: „ Ще умрат ли бежанците от апетит? Не. Съчувствието на обществеността към тяхното фактически страдалчество ще избави ситуацията. “

Чух сходно пояснение за излизането от надзор на дълго плануваната офанзива от 7 октомври и от дълготраен специалист по близкоизточна политика, който няма достъп до данни на американското разузнаване. Той ми сподели: „ Целта на палестинската интервенция беше тъкмо това, което се случи – шокираща и въодушевена военна интервенция, която унижи израелците и ги раздруса до основи. Военните командири на Хамас имаха карта на базите [в Израел] и желаеха да вземат компютърните сървъри с цялата евентуално компрометираща информация, която съдържат и евентуално щяха да я изпратят на Иран за анализиране. “

Друга цел на Хамас, както ми беше обяснено, е била да вземат заложници от израелската войска и да принудят Израел да контракти размяната им за стотици пандизчии от Газа и Западния бряг, да прекратят обсадата на Газа и да продължат да си съперничат с Организацията за избавление на Палестина, която в началото беше избрана от споразуменията в Осло през 1993 година да управлява Западния бряг и Газа. „ Допълнителен бонус от една сполучлива офанзива щеше да бъде задушаването на течащите диалози за нормализация сред Саудитска Арабия и Израел “, сподели специалистът.

Крилото Ал-Касам на Хамас инициира офанзивата, изстрелвайки ракети за разпръскване на израелската войска и по-късно обезвреди електронната система, която осигуряваше непрекъснато наблюдаване на оградата към Газа. Бойците от Хамас, изсипали се през разушената ограда, скоро бяха последвани от локални поданици на град Газа, които, в гнева си против Израел, имаха предпочитание да се причислят към нападението, дружно с членове на други групи от съпротивата в Ивицата Газа. На специалиста е било разказано, че нападението над празненството, на което младежи са танцували цяла нощ – в онази заран бяха убити 260 млади израелци – не е било част от първичния проект, само че никой не отхвърля, че планувано или не, убийствата на денс празненството и в израелските селища в последна сметка са отговорност на Хамас.

От позиция на Хамас, сподели специалистът, „ без значение какво вършат израелците “ в отговор на кланетата, стартирани от Хамас – дали нападат със сухопътни войски или не престават наситени бомбардировки на град Газа – рейдът от 7 октомври е подобен, от който израелските отбранителни сили не могат да се възстановят. Експертът ми сподели, че „ призивтие на Израел към Съединени американски щати да насочат закани, да изпращат самолетоносачи, единствено вършат Израел да наподобява още по-слаб. “ Експертът добави, че управлението на Хамас схваща, че може да се наложи Израел да нападне Газа по суша в директно бъдеще и да разгласи победа, без значение какъв брой жертви ще има, даже единствено с цел да успокои травмираното си население.

Експертът съобщи, че съгласно управлението на Хамас сериозният проблем за израелските военни през днешния ден е, че плануваната акция на командосите на Хамас, целяща залавянето на бойци от ЦАХАЛ, „ се е трансформирала в бягство от пандиза “. Новините за безпрепятственото навлизане на първите бойци на Хамас бързо се е популяризирала из Газа, като спонтанни групи от поданици на града и небрежно образувани страдалчески бойни отряди са се излези през свалената ограда. Резултатът, сподели специалистът, трансформира „ интервенцията в пагубен триумф “.

Над 200 заложници бяха отведени – отвличанията им могат да се видят на разнообразни видеоклипове, които се появиха – на мотоциклети, колела или натъпкани в коли, а в този момент се допуска, че са натъпкани в тунели или в частни домове из Газа. Тяхната орис може в никакъв случай да не стане известна.

Има видеозаписи, предоставящи доказателства за очевидната среднощна офанзива, която е сполучлива заради зашеметяващия неуспех на израелските отбранителни сили, за който до момента не е бил осъден нито един офицер от израелската войска. Тази опция – че в началото лимитираната цел на Хамас се е трансформирала в смут, случил се най-много поради неуспеха на ЦАХАЛ – към момента не е приета от израелското военно и политическо управление. Те считат, съгласно специалиста, че Хамас и други фракции са нахлули от Газа в Израел със специфични заповеди да убият и отвлекат колкото е допустимо повече цивилни и бойци.

На 11 октомври представителят на Нетаняху Тал Хайнрих ускори фурора, като сподели пред CNN, че ЦАХАЛ е намерил бебета и деца „ с отрязани глави “, до момента в който евентуално са ходели от къща на къща в търсене на оживели. Съобщава се, че и Нетаняху е споделил това с Байдън по време на една от срещите им този месец. Хамас незабавно опроверга последвалите известия, които за малко преобладаваха новините в Америка. Ден по-късно представител на израелското държавно управление разгласи, че не може да се твърди, че нападателите от Хамас са отрязали главите на бебетата.

Каквато и да е истината, израелската общност е разтревожена както в никакъв случай до момента от въпроси по отношение на способността на израелското държавно управление да отбрани жителите си. В подмяна на това, те са подложени на хленченето и войнствените апели на своя министър-председател, който, за разлика от висшите си генерали и ръководителя на Шин Бет – израелската организация за вътрешна сигурност – до момента отхвърля обществено да поеме отговорност за неуспехите на военните и разследващите служби на 7 октомври. Последното допитване до публичното мнение в Израел демонстрира, че Нетаняху има поддръжката на 29 % от страната.

 

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР